Środa,
24 Stycznia 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Chwalibóg, Felicja,
Mirogniew, Rafał, Rafaela,
Tymoteusz

Do końca roku zostało 342 dni.

Boczniaki marynowane


SKŁADNIKI: 1kg grzybów, 2 szklanki wody, 1 szklanki octu10%, 1łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 10ziaren pieprzu, 5ziaren angielskiego ziela, łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe.


Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60-65oC. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.
 

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 17212