Niedziela,
15 Lipca 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Daniel, Dawid, Dawida, Egon,
Henryk, Ignacy, Iga, Ignacja,
Żegota, Lubomysł,
Niecisław, Włodzimierz

Do końca roku zostało 170 dni.

Boczniaki panierowane 

 

SKŁADNIKI: 800 g boczniaków, 2 jajka, 100 g mąki, 150 g tartej bułki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

 

Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli są bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6x6cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3-4 minuty z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 564