Wtorek,
18 Czerwca 2019 r.

Imieniny obchodzą:
Efrem, Elżbieta, Gerwazy,
Leonia, Marek, Marina, Paula

Do końca roku zostało 197 dni.

Boczniaki panierowane 

 

SKŁADNIKI: 800 g boczniaków, 2 jajka, 100 g mąki, 150 g tartej bułki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

 

Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli są bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6x6cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3-4 minuty z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 1243