Środa,
19 Grudnia 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Abraham, Beniamin, Dariusz,
Gabriela, Mścigniew,
Nemezjusz, Tymoteusz, Urban

Do końca roku zostało 13 dni.

Szaszłyki z boczniakami


SKŁADNIKI: 500g grzybów średniej wielkości, 500g wołowiny bez kości, 100g boczku, 3-4 cebule, przyprawa do grilla lub typowe przyprawy do szaszłyków, sól, 2 łyżki oleju, (według uznania, papryka, ogórek kiszony lub konserwowy).


Mięso i grzyby umyć, mięso pokroić na plastry o grubości ok. 0,5cm, boczek pokroić na cienkie plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać solą, przyprawą do grila i skropić oliwą. Wszystko to przykryć i zostawić na ok. 10minut. Przygotowane składniki nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak , boczek, cebula i powtarzamy. Pieczemy na rożnie w temp. 160-180oC ok. 40minut, polewając w czasie pieczenia spływającym sosem. Podawać z pieczywem lub frytkami i surówką.
 

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 275