Poniedziałek,
22 Października 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip, Halka,
Kordula, Kordelia,
Przybysława, Sewer

Do końca roku zostało 71 dni.

Zapiekanka z boczniaków i mięsa

 

SKŁADNIKI: 50 dag boczniaków, 5 dag masła, 25 dag mięsa mielonego, 5 łyżek bulionu mięsnego, łyżka mąki, szklanka mleka, łyżeczka curry, żółtko, 2 łyżki śmietany kremówki, 2 łyżki startego żółtego sera, łyżka margaryny, sól, pieprz.

 

Boczniaki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu stopić 3 dag masła, wrzucić do niego mięso i stale mieszając, przesmażyć. Boczniaki i bulion dodać do mięsa, poddusić razem przez 5 - 10 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

W małym naczyniu roztopić resztę masła, dodać mąkę i mieszając zasmażyć do chwili, aż nabierze jasnozłotego koloru, po czym dodać mleko i dobrze roztrzepać aby nie potworzyły się grudki. Sos zagotować, po czym doprawić solą i curry. Gotować około 5 minut.

Żółtko rozmącić ze śmietaną, zagęścić sos (nie dopuścić do zagotowania). Formę do zapiekania wysmarować margaryną, włożyć do niej masę mięsno-grzybową, polać sosem i obsypać startym serem.

Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturu 200º C.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 249