Poniedziałek,
22 Października 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip, Halka,
Kordula, Kordelia,
Przybysława, Sewer

Do końca roku zostało 71 dni.
  • Boczniak ostrygowaty
    Boczniak ostrygowaty
  • Boczniak różowy
    Boczniak różowy
  • Boczniak cytrynowy
    Boczniak cytrynowy
  • Boczniak eryngi
    Boczniak eryngi

Boczniak Pleurotus sp. należy do grzybów kosmopolitycznych, występujących w warunkach naturalnych w różnych rejonach Świata. Rodzaj ten spotkać można w lasach Europy, obydwu Ameryk i Azji. W przyrodzie występuje kilkanaście gatunków boczniaka, które najczęściej związane są z rejonem świata o określonych warunkach klimatycznych. Niektóre z nich rosną w klimacie umiarkowanym, a inne w tropiku. W Polsce boczniaka można spotkać w lasach liściastych późną jesienią, a niekiedy wczesną wiosną. Czasem owocniki boczniaka wyrastają na drewnie martwych lub zamierających drzew, tuż pod naszym bokiem w ogrodach i parkach. Jest to boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) występujący dość powszechnie w naszym klimacie. Boczniak ostrygowaty tworzy owocniki o kapeluszach szerokości 5-30 cm. Kapelusze osadzone są na najczęściej na bocznym trzonie o zmiennej średnicy i długości. Kolor kapelusza jest za młodu ciemnoszary do stalowobłękitnego, na starość jaśniejący szarobrązowy. Blaszki kapelusza są najczęściej białe, zbiegające aż na trzon. Miąższ jest biały, zwarty i aromatyczny z wyraźnym leśnym zapachem. Owocniki boczniaka wyrastają w charakterystycznych kępach zwykle na bocznych powierzchniach pni topól, buków i olch. W kępie zawierającej od kilku do kilkunastu owocników grzyby są ułożone dachówkowato i różnią się wielkością oraz dojrzałością.

W przyrodzie grzybnia boczniaka rozwija się na martwym drewnie natomiast w uprawie na dużą skalę jako podłoże wykorzystuje się najczęściej słomę zbóż. Uprawia się również inne gatunki i odmiany boczniaka, które różnią się nie tylko wymaganiami klimatycznymi ale także wielkością, kształtem i barwą owocnika. W Chinach i Japonii popularne są boczniaki o żółtym i różowo-pomarańczowym zabarwieniu. Prawie wszystkie gatunki boczniaka charakteryzuje szybki i agresywny w stosunku do podłoża, wzrost grzybni. Większość z nich dość łatwo zawiązuje owocniki. Te cechy powodują, że boczniak jest idealnym pretendentem do uprawy amatorskiej. Uprawa boczniaków jest łatwa , mogą się nią zajmować nawet początkujący działkowicze.
Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą, są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal (126 kJ). W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Owocniki boczniaka można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pokrojone w kawałki i zamrożone przechowują się dobrze do 6 miesięcy. Nadają się świetnie do marynowania i suszenia. Mają charakterystyczny leśny zapach, przez co nadają potrawom specyficzny, przyjemny aromat. Stanowią wspaniały dodatek do mięs. Kotlet mielony czy zraz z mięsa zmieszanego z podsmażonym i zmielonym boczniakiem (2/3 mięsa, 1/3 boczniaka) to prawdziwa delicja.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 265