Piątek,
20 Kwietnia 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Agnieszka, Amalia, Czesław,
Czech, Czechasz, Czechoń,
Florencjusz, Florenty, Nawoj,
Sulpicjusz, Szymon, Teodor

Do końca roku zostało 256 dni.
  • Boczniak ostrygowany - walory konsumpcyjne

    Boczniak ostrygowany - Pleurotus ostreatus jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Jest grzybem ekologicznym o wysokich walorach konsumpcyjnych. Zawiera białko, witaminy (zwłaszcza z grupy B: B2, B6), duże ilości witaminy PP, kwas foliowy, mikroelementy oraz związki mineralne (fosfor, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, miedz).


  • Przepisy kulinarne

    Wybrane ciekawe przepisy kulinarne na dania z boczniaka.


  • Internetowa encyklopedia

    Boczniaki rosną w kępkach, ułożone dachówkowato, najczęściej na pniach drzew lub na ściętych pniakach, przyrośnięte do nich bokiem (stąd nazwa). Najbardziej rozpowszechniony w Polsce jest boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus), smaczny grzyb jadalny, występujący w górach i na niżu, którego uprawę podjęto na skalę przemysłową, stosując jako podłoże prasowaną słomę lub wióry z drewna drzew iglastych.


  • Boczniak eryngii (Borowik stepowy)

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 929