Poniedziałek,
22 Października 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip, Halka,
Kordula, Kordelia,
Przybysława, Sewer

Do końca roku zostało 71 dni.
  • pieczarka biała
    pieczarka biała

Uprawę pieczarki prowadzi się, niezależnie od metody, na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym lub ze słomy i kurzaka. Może być ona zakładana na otwartym terenie lub w pomieszczeniach. Pora zakładania uprawy zależy od warunków, jakimi dysponujemy. Uprawa w pomieszczeniach ogrzewanych może odbywać się w ciągu całego roku. Pomieszczenia nieogrzewane i otwarty teren w ogrodzie uniemożliwiają prowadzenie uprawy w okresie, kiedy temperatury mogą hamować wzrost grzybni i ujemnie wpływać na plonowanie.

 

Uprawa na otwartej przestrzeni
Uprawę na otwartym terenie można zakładać od 15-20 kwietnia do końca lipca. Pod uprawę nadają się miejsca zacienione, pod krzewami i drzewami, wzdłuż muru lub żywopłotu, najlepiej od strony północnej. Na m2 uprawy potrzeba około 200kg podłoża po fermentacji. Podłoże szczepi się grzybnią ziarnistą pieczarki w ilości 500g na 100kg podłoża. Grzybnię należy dokładnie wymieszać z podłożem a następnie ułożyć zagon. Zagon może być położony na powierzchni gruntu - płaski lub półokrągły albo częściowo w nim zagłębiony. Do założenia uprawy można wykorzystać inspekt, który przed wypełnieniem podłożem trzeba wyłożyć folią. Podłoże na zagonie mocno ubijamy, a następnie przykrywamy papierem i matami. Okrycie zagonu zapobiega wysychaniu i przemoczeniu podłoża oraz umożliwia utrzymanie optymalnej temperatury dla wzrostu grzybni. Temperaturę podłoża najlepiej utrzymywać na poziomie ok. 25°C co zapewni prawidłowy rozwój grzybni. Jeżeli temperatura podłoża wzrośnie do 30°C, należy zdjąć część okrycia, aby zapobiec dalszemu jej podniesieniu. Po 14-25 dniach, w zależności od temperatury panującej na zewnątrz ,na powierzchni zagonu pojawią się białe strzępki grzybni. Wówczas zdejmujemy z zagonu papier i nakładamy ziemię okrywową, warstwą 4-5cm. Ziemia okrywowa jest niezbędna dla tworzenia owocników. Po ułożeniu okrywy, zagon przykrywamy ponownie papierem. Papier zwilżamy okresowo, aby zapobiec wysychaniu okrywy. Jeżeli okrywa lekko przeschła, to podlewamy ją kilkakrotnie niewielką ilością wody. Do podlewania najlepiej nadaję się konewka z bardzo drobnymi otworkami. Po kilkunastu dniach, kiedy biała grzybnia pojawi się tuż pod powierzchnią okrywy, papier zdejmujemy. Możemy powierzchnię okrywy przegrabić delikatnie małymi grabkami na głębokość ok. 1cm. Zabieg ten ułatwi wiązanie owocników na całej powierzchni okrywy. Zagon zaczynamy podlewać małymi dawkami wody, tak aby utrzymać stałą wilgotność okrywy. W czasie trwających dłuższy czas lub bardzo obfitych opadów zagon należy okryć folią, a po ich ustaniu ponownie odkryć. Pierwsze owocniki pojawią się zwykle po upływie ok.3-5 tygodni od przykrycia zagonu okrywą. Podlewanie uprawy po wytworzeniu związków owocników możemy rozpocząć dopiero wówczas gdy osiągną one wielkość ziarna grochu. Jedynie w przypadku silnego wysychania okrywy uprawę możemy podlać wcześniej małymi dawkami wody. Owocniki będą tworzyły się przez 3-4 miesiące z przerwami, ponieważ pieczarka plonuje tzw. rzutami. Między rzutami występuje okres spoczynku, który od kilku do kilkunastu dni lub dłużej w zależności od warunków uprawy. Z 1m2 powierzchni zagonu można uzyskać w ciągu całego okresu zbiorów około 3-5kg pieczarek.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 261