Poniedziałek,
22 Października 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Abercjusz, Filip, Halka,
Kordula, Kordelia,
Przybysława, Sewer

Do końca roku zostało 71 dni.
  • Shii-take
    Shii-take

Shii-take jest specjałem kulinarnym w Japonii, Korei i Chinach, a ostatnio także w USA i krajach Europy zachodniej. Uprawiany jest w warunkach naturalnych w górzystych regionach Azji, na pniach drzew, od około 1000 lat. Dzisiaj należy do najpowszechniej uprawianych gatunków grzybów.

 

Do uprawy shii-take nadaje się drewno drzew liściastych. Najlepiej uprawa udaje się na drewnie brzozy, olchy, dębu i czerwonego buku. Nie poleca się używania drewna drzew owocowych. Drewno powinno być pocięte na pniaki o długości 1-1,5 m. Średnica pniaków może wynosić 8-25 cm. Na drewnie o takich wymiarach uzyskuje się najlepsze rezultaty. Do uprawy wykorzystujemy drewno zdrowe i nie porażone przez grzyby pleśniowe. Używamy drewna świeżego lub składowanego nie dłużej niż 2-3 miesiące. Jeżeli w czasie składowania drewno mocno przeschło, to można je nawilżyć poprzez wielokrotne zraszanie wodą przez kilka dni.


Szczepienie pniaków polega na nacięciu ich piłą w dwóch miejscach. Pierwsze nacięcie wykonuje się w 1/3 długości od czoła pniaka. Drugie nacięcie w dalszej 1/3 długości pniaka. Głębokość cięcia powinna odpowiadać połowie średnicy pniaka a jego szerokość 2-3 cm. Nacięcia wypełniamy grzybnią na ziarnie lub trocinach. Miejsce szczepienia zabezpieczamy paskiem folii. Jedno opakowanie grzybni (ok. 1 kg) wystarcza na 6-8 pniaków. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu grzybni na kołeczkach to w pniaku wiercimy otwory o średnicy odpowiadającej średnicy kołeczków i głębokości większej o 1cm od ich długości. Otwory wiercimy w kilku rzędach dookoła pniaka, naprzemiennie. Na jeden pniak w zależności od średnicy powinno przypadać 15-25 otworów. W otworach umieszczamy grzybnię a miejsca szczepienia zabezpieczamy folię albo zasmarowujemy tłuszczem zwierzęcym lub gorącym woskiem pszczelim. Do uprawy można wykorzystać także okrąglaki o innej średnicy i długości, tak jak w przypadku boczniaka.


Zaszczepione grzybnią pniaki umieszcza się w stertach w wilgotnych miejscach, najlepiej wśród krzewów i zarośli. Należy chronić uprawę przed silnym nasłonecznieniem i wiatrami. Dobrym miejscem jest teren pod północną ścianą budynku, altany czy pod parkanem. Temperatura w czasie wrastania grzybni w drewno powinna wynosić 15-25oC. Zaleca się, aby w czasie wzrostu grzybni utrzymywać wysoką wilgotność powietrza. Pniaki ułożone w stertę można okryć gałęziami, liśćmi lub workami jutowymi, które zwilża się okresowo Dobrym rozwiązaniem jest przykrycie uprawy perforowaną folią. Uprawa shii-take może być zakładana od kwietnia do końca września na otwartym terenie lub przez cały rok w pomieszczeniach ogrzewanych. Grzybnia przerasta pniaki po upływie 3-12 miesięcy w zależności od temperatury wzrostu i rodzaju drewna. Najszybciej rośnie grzybnia na drewnie miękkim (brzoza). Po całkowity m przerośnięciu pniaka grzybnia pojawia się miejscami na korze i prawie całkowicie pokrywa powierzchnię cięcia pniaka. Wówczas pniaki trzeba rozstawić i zdjąć okrywającą je folię. W tym czasie mogą pojawić się pierwsze grzyby. Pniaki należy rozstawić w pozycji pionowej lub ukośnej opierając je o jakąś podporę, w cienistym wilgotnym miejscu. W przypadku dłuższych okresów suchej lub wietrznej pogody uprawę trzeba zraszać wodą. Dobrym rozwiązaniem jest zagłębienie pniaków w 1/3 ich wysokości w glebie. Umożliwia to wrastanie grzybni w glebę i pobieranie z niej wody oraz soli mineralnych, a także ogranicza wysychanie drewna. Wymagana temperatura w czasie tworzenia owocników wynosi 10-24oC, a najkorzystniejsza wilgotność 80-85%. Grzyby początkowo widoczne są w postaci małych, brązowych węzełków które rozrastają się w dojrzałe owocniki w ciągu ok. 7-10 dni.


Plonowanie trwa 3-6 lat. Owocniki tworzą się najczęściej wiosną i jesienią kiedy sprzyjają temu temperatury i wysoka wilgotność powietrza. Między zbiorami występują przerwy trwające od kilku tygodni do kilku miesięcy. Całkowity zbiór wynosi ok. 10-20% masy drewna.


Najbardziej niezawodną metodą uzyskania owocników jest zatopienia pniaka w wodzie na 24 godziny. Nie ma znaczenia czy jest to woda wodociągowa czy deszczówka. Należy jednak pamiętać aby zatapiać tylko pniaki dobrze przerośnięte grzybnią i nie dłużej niż 24 godziny. Wody nie wolno podgrzewać. Po wyjęciu z wody końcem pniaka uderza się o twarde podłoże, tak jednak aby nie pękł. Po tym zabiegu umieszczamy go w miejscu przeznaczonym na owocowanie. W temperaturze ok. 20oC po 4 - 14 dniach pojawiają się grzyby.


W uprawie w pomieszczeniach należy zapewnić dostęp światła do pni, ponieważ shii-take wymaga światła (światło dzienne lub jarzeniowe) do wytworzenia owocników. Minimalna ilość światła przy której tworzą się owocniki wynosi 50 luksów przez ok. 8-10 godzin. Grzyby najlepiej zbierać kiedy brzeg kapelusza jest jeszcze podwinięty. Owocniki shii-take nadają się jako przystawka do zielonych sałat i jako składnik wielu potraw. Można je przechowywać w lodówce do 7 dni, a pokrojone w grubą kostkę i zamrożone – do 6 m-cy. Nadają się także do marynowania i suszenia.

Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 284